15 november 2023
CASA MICHELA : onze eigen Toscaanse OLIJFOLIE oogstjaar 2024 ! NU TE VERKRIJGEN !
Casa Michela, Località Quercione, Montegiovi - 58033 Castel del Piano (Grosseto) - Maremma Toscana, Italia
Casa Michela: een oase van rust en ongerepte natuur
In het Toscaanse Montegiovi, een gehucht van de gemeente Castel del Piano (provincie Grosseto), zijn wij de trotse eigenaars van een stuk grond van circa 1,7ha met een 300-tal olijfbomen en een mix van appel -en pruimenbomen, kerselaars, vijgen -en kakibomen, braamstruiken en kruidenplanten, zoals rozemarijn, salie, tijm, basilicum, oregano, munt...
Een oase van rust en een authentiek stukje ongerepte natuur dat wij "CASA MICHELA" noemden, naar onze dochter Michelle.
De Casa Michela olijfbomen groeien te Montegiovi in de zgn. "Conca d'Oro" of "Gouden Vallei" op de beginnende hellingen van de Monte Amiata. Dit is een oude uitgedoofde vulkaan met top 1738m, één van de geologisch belangrijkste bergmassieven van Italië en voor de zuid-Toscaanse Maremma een echte groene long.
De Monte Amiata is ook de "vader" van de kostbare Olivastra Seggianese olijfboom cultivar en bezit tal van klimatologische en natuurlijke kwaliteiten die van de lokale extra-vergine olijfoliën unieke, hoogwaardige producten maakt (veel zon, weinig neerslag, goede seizoentemperatuurverschillen, hoogte, bodemsamenstelling) . Langsheen de wegen die de "Amiata" dorpen met elkaar verbinden, tref je dan ook eeuwenoude olijfgaarden aan, alsook adembenemende uitzichten, overgaand in grenzeloze zonsondergangen.
Olivastra Seggianese & andere Toscaanse olijf-variëteiten
De inheemse Olivastra Seggianese is de meest typische cultivar voor de Amiata regio. Zijn aanwezigheid hier is niet toevallig maar gekoppeld aan de vermelde klimatologische factoren en de hoogte. De Olivastra groeit optimaal tussen de 200 en 650m boven zeeniveau en is bestand tegen zowel hoge zomer- als lage wintertemperaturen.
Onze circa 100 Olivastra Seggianese bomen zijn 70 tot 80 jaar oud en worden gebruikt voor de Casa Michela "Monocultivar olijfolie. Deze extra-vergine olie wordt gekenmerkt door een opmerkelijke opbrengst, een laag zuurgehalte (<0.50%) en hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren (>78%). Ze heeft een schitterende groene kleur met goudgele reflecties en een frisse, zuivere geur van wit fruit, met kruidachtige tonen van artisjok, aubergine en salie. In de mond heeft ze een zuivere smaak, in harmonie met de aroma's: medium fruitig met een zeer evenwichtige bitterheid en uitgesproken kruidigheid.
Te Casa Michela staan ook circa 200 olijfbomen aangeplant, van diverse traditionele Toscaanse variëteiten, nl. Frantoio, Moraiolo, Leccino, Corregiolo en Giogliaio. Deze bomen zijn 20 tot 60 jaar oud en worden samen met de Olivastra Seggianese gebruikt voor de Casa Michela "Toscana Blend" olijfolie. Deze extra-vergine olie heeft een schitterende geelgroene kleur met gouden reflecties en een frisse, zuivere, fruitige geur, met kruidachtige tonen van artisjok en rijper wit fruit, alsook wat tomaat. In de mond heeft ze een zuivere smaak, in harmonie met de aroma's: zachte, medium fruitige aanzet gevolgd door medium intense kruidigheid en afsluitend met een aangename bitterheid.
Zelfgeproduceerde olijfolie in samenwerking met Poderi Borselli
De Casa Michela olijfoliën worden geproduceerd in samenwerking met onze buurman Davide Borselli, eigenaar van Poderi Borselli, een biologisch gecertifieerde producent van olijfolie en wijn. Hij staat in voor zowel onderhoud, snoei en oogst van de olijfbomen en beschikt over een moderne, technologische én ecologische productie-installatie voor hoogkwalitatieve olijfolie en wijnen. Alle essentiële behandelingen in de olijf -en wijngaarden worden vanzelfsprekend uitgevoerd met biologische producten.
De manuele, semi-mechanische oogst van de organisch geteelde olijfbomen gebeurt vroeg, van eind oktober tot begin november, wanneer de olijven nog voor 90% groen zijn. De koude persing en verwerking gebeurt nog op dezelfde dag van de oogst voor een maximaal behoud van antioxidanten. De productie gebeurt tevens in een inerte omgeving, onder gecontroleerde omstandigheden, om een perfecte olie te verkrijgen, zonder dat oxidatie op enige wijze de aroma's kan beïnvloeden. Voor de koude extractie van de olie zijn ook enkel mechanische of fysische processen toegestaan, geen chemische. Zo wordt een extra-vergine olie verkregen zonder enige wijziging van de originele, kwalitatieve kenmerken van de olijven.
Klimaat, weersomstandigheden en terroir hebben, zoals bij wijn, invloed op de kwaliteit en hoedanigheid van de olijfolie. Een authentieke olijfolie zal dan ook steeds deze factoren weerspiegelen en haar smaken en aroma's kunnen dus variëren volgens de jaargang. Ook onze jaarlijkse productie olijfolie kan bijgevolg variëren.
Absoluut respect voor de natuur
Davide Borselli, alsook Casa Michela en Cent'Anni, zijn van oordeel dat de bedrijfsfilosofie niet enkel moet gericht zijn op de biologische landbouw maar tevens dient te streven naar de laagst mogelijke impact op onze omgeving en het milieu.
Daartoe nam Davide reeds meer dan 10 jaar geleden ingrijpende beslissingen betreffende het energie -en waterverbruik te Poderi Borselli. Er werden methoden geïmplementeerd om energie te produceren uit fotovoltaïsche zonnepanelen en om afval -en bijproducten maximaal terug te winnen. De biomassaketel wordt gevoed met afval afkomstig van de olijfmolen om zowel de infrastructuren als het water te verwarmen, het vegetatiewater wordt gebruikt voor fertigatie (fertilisatie via irrigatie) en het afvalpulp als natuurlijke meststof. Het hout van de voorjaarsnoei wordt gebruikt voor de open haarden van de boerderij, de agritursimo én het restaurant "L'Olivastra". Deze laatste werkt met een biologische keuken en wil als ultieme doel een "nul kilometer" restaurant zijn, d.w.z. met gebruik van producten uit de eigen boerderij of van gelijkgezinde derden uit de directe omgeving. Sinds 2009 maakt Poderi Borselli ook deel uit van de internationale voedselgemeenschap opgericht door de "Slow Food" beweging, die enkel bedrijven toelaat die hun producten produceren met hernieuwbare energie.
Absoluut respect voor de natuur staat steeds centraal, samen met de hoogst mogelijke productkwaliteit, biologisch en rechtstreeks bekomen met maximaal gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Dit is een herdefinitie van "extra-vergine olijfolie", waarvan de cultuur en kennis wereldwijd moet gepromoot worden.
Casa Michela en Cent'Anni zijn trots hieraan te kunnen deelnemen!
Casa Michela produceert 2 olijfoliën: "Monocultivar Olivastra Seggianese" & "Toscana Blend"
Cent'Anni KELDERRESTEN doorlopende actie -15%
CENT'ANNI KELDEROPRUIMING...Geniet doorlopend van 15% directe korting op onze kelderrest wijnen!
5 januari 2024
Meneer Modest: Steven Boons...compagnon voor wijnproeverijen en advies !
Modest betekent bescheiden. De vlag die de lading dekt, want sommelier Steven Boons kiest voor wijnadvies, workshops en proeverijen met pure smaken en eerlijke wijnen. Wijn toegankelijk maken voor iedereen. Zonder de nood aan pretentieuze woorden of al te veel gedoe. Gewoon genieten van de mooie momenten in het leven met een glas wijn en het professioneel advies van Meneer Modest.
23 september 2022
VinoPositivo : Wijnambassadeur Guy Monfort
VinoPositivo...dat is Guy Monfort, sommelier en wijnambassadeur! "Wijn brengt mensen tot interactie op een positieve en gemoedelijke manier." Deze magie is Guy's drijfveer om zich hierin te blijven verdiepen en het fenomeen wijnwereld toegankelijk te maken voor iedereen. Geïnteresseerden laten aanhaken en participeren, daar doet VinoPositivo het voor...via wijn trainingen, wijn entertainment, wijnkelder advies en als freelance sommelier.
23 september 2022